Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

У Благовіщенській громаді відзначили ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції

Дата: 26.04.2021 16:13
Кількість переглядів: 653

Фото без опису В історії багатостраждального українського народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху.

   35 років тому вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів людей, показав, що «мирний атом» є доволі небезпечним, як сама ядерна зброя.

   Атом, що вийшов з-під контролю, зачепив і жителів нашого краю. У Благовіщенській територіальній громаді зареєстровано 259 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, із них 218 ліквідаторів. На жаль, з кожним роком ця цифра меншає – все більше борців із атомом відходять у вічність.

   Сьогодні у Благовіщенській громаді вшановували героїв-чорнобильців та згадували тих, хто захистив світ від радіаційної біди ціною свого здоров’я та життя. В урочистостях з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи взяли участь Благовіщенський міський голова Віталій Довгополий, заступники міського голови, ліквідатори та члени їх сімей, поклавши квіти до пам'ятного знака ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. У Центрі культури та дозвілля  відбувся мітинг-реквієм, присвячений чорнобильцям. Згадати пам'ятні моменти ліквідатори змогли і завдяки підготовленим відеороликам, фото- та книжковій виставці "Свіча поминальна, свіча надії", яку підготували працівники Благовіщенської міської Публічної бібліотеки.

   Відповідно до розпорядження Благовіщенського міського голови № 104-к від 22.04.2021 р. «Про нагородження учасників ліквідації аварії на ЧАЕС» вручено пам’ятні  медалі всім учасникам ліквідації аварії, які проживають в територіальній громади, та надано адресну грошову допомогу ліквідаторам аварії. Пам’ятними медалями Кіровоградської обласної державної адміністрації нагороджено Чирку Андрія Андрійовича (нагороду В. Довгополий вручив вдові покійного), Валерія Івановича Плутарєва, Олександра Васильовича Ярового та Віталія Антоновича Васюту.

   Присутні  вшанували хвилиною мовчання загиблих ліквідаторів і постраждалих, схиливши голови і перед світлою пам’яттю керівника Благовіщенської районної громадської організації «Союз  «Чорнобиль-Оберіг» Андрія Андрійовича Чирки, який залишив світ 21 квітня цього року. За його ініціативи та сприяння Благовіщенської міської ради до 35-річниці аварії на ЧАЕС видано книгу спогадів ліквідаторів-чорнобильців.

О 12.00 Благовіщенська територіальна громада долучилася до загальнодержавної акції, яка закликала до загальнонаціональної хвилини мовчання та об’єднала значну частину суспільства у вшануванні жертв Чорнобильської трагедії, транслюючи у центрі Благовіщенського аудіоролик розмови диспетчерів у перші хвилини після аварії на ЧАЕС та інформацію про її причини і наслідки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь