Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

Пам'ятаємо героя-земляка

Дата: 15.07.2021 08:56
Кількість переглядів: 432

Фото без описуАЛЄКСЄЄВ Микола Васильович

                                                     03.09.1983 - 15.07.2014

Микола Алєксєєв народився 3 вересня 1983 року у місті Сургут Тюменської області Росії. Там пройшло його дитинство, і в серпні 1989 року сім'я переїхала у місто Благовіщенське (УльяновкаКіровоградської області, де сьогодні живе його мама Ольга Миколаївна.

У 1990 році пішов до першого класу Ульяновської школи № 1. Закінчив музичну школу за класом фортепіано. Захоплювався спортом, займався рукопашним боєм, любив футбол. Завжди вів здоровий спосіб життя.

У 2000 році закінчив школу, пішов навчатися в Ульяновське професійно-технічне училище № 11. Добре навчався, вів активне студентське життя. У 2001 році закінчив навчання та пішов служити в армію. Любив військову справу, служив у місті Києві у внутрішніх військах. Після армії у 2003 р. навчався в школі міліції міста Запоріжжя.

Закінчив школу міліції і пішов працювати в Ульяновський райвідділ. Одночасно з роботою навчався заочно у Кіровоградському філіалі Харківського національного університету внутрішніх справ для здобуття освіти за фахом «Слідчий-криміналіст».

У 2007 році пішов служити за контрактом спецпризначенцем до 3-го окремого полку спецпризначення у м. Кіровоград. Неодноразово захищав спортивну честь свого загону, своєї частини. У військах спеціального призначення пройшов весь шлях становлення молодшого командира — курсант 50-го окремого навчального загону спеціальної підготовки, розвідник групи спеціального призначення, командир відділення групи спеціального призначення, заступник командира розвідувальної групи роти спеціального призначення - польова пошта В 2336.

8 червня 2013 року одружився з коханою дівчиною Юлією.

Війна для Миколи Алєксєєва та його товаришів почалася 3 березня 2014 року. Крим, Луганська та Донецька області. Дружині сказав, що вони - розвідка, а потім додав: «Ми перші приходимо й останні йдемо». На той час він був старшим сержантом Збройних Сил України розвідувальної роти спеціального призначення.

У липні 2014 року виконували завдання поблизу пункту прикордонного пропуску Ізварине неподалік села Провалля Свердловського району Луганської області. Близько тижня бійці 3-го полку спецпризначення знаходилися в оточенні бойовиків. Три рази підряд штурмували пропускний пункт «Ізварине», і тричі вибивали бойовиків. Щоразу після перемоги лунав наказ — «відійти».

15 липня розвідгрупа підполковника Коваленка потрапила під мінометний обстріл біля села Провалля Луганської області. У тому бою загинув Микола Алєксєєв, разом із ним вісім  бійців-побратимів: підполковник Юрій Коваленко, молодший сержант Богдан Каравайський, старші солдати Максим БендеровМаксим ВербовийСтаніслав МайсеєвІван МарковДмитро Рябий. Ще десятьох військових було поранено, а декого дуже важко.

24 липня 2014 року відбулося поховання Героїв у м. Кіровоград на Ровенському кладовищі на Алеї Слави.

Указом Президента України № 651/2014 від 14 серпня 2014 року «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» старшого сержанта Миколу Алєксєєва нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

26 серпня 2014 року нагороджений відзнакою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги» ІІ ступеня посмертно.

На честь Миколи Алєксєєва відкрита меморіальна дошка на стіні його рідної школи, у Благовіщенському на його честь перейменована одна з вулиць.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь