Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

Закон про колабораціонізм: яке в Україні ввели покарання за співпрацю з окупантом

Дата: 21.03.2022 13:42
Кількість переглядів: 303

Під час повномасштабної війни РФ проти України у вітчизняному Кримінальному кодексі з’явилася нова стаття — про колабораційну діяльність. Розбираємось, що це таке та що відтепер є порушенням закону.
Таку статтю 111 з приміткою 1 внесли у Кримінальний кодекс України 3 березня 2022, і вона вже є чинною з дня її опублікування.
Колабораціонізм (від фр. collaboration — «співробітництво») — це співпраця громадян держави з ворогом в інтересах ворога-загарбника на шкоду самій державі чи її союзників і участь у переслідуванні патріотів країни, громадянином якої є колаборант.Для довідки:

1. Публічне заперечення війни проти України та заклики на підтримку окупанта

Заборонено публічно (зокрема в інтернеті або ЗМІ) заперечувати збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частини її території та публічно закликати:
  • співпрацювати, підтримувати рішення або дії країни-агресора, її збройних формувань, окупаційної адміністрації,
  • не визнавати суверенітет України на тимчасово окупованих територіях.
Покарання (якщо провину доведуть у суді): до 15 років позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

2. Не керівна посада в окупаційній адміністрації

Злочинцями вважатимуть людей, які добровільно обійматимуть посади у незаконних органах влади на ТОТ, окупаційній адміністрації.
Якщо така посада не пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, то можуть покарати до позбавлення волі до 15 років без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, з конфіскацією майна або без.

3. Пропаганда у закладах освіти

Впровадження стандартів освіти держави-агресора та пропаганда в освітніх закладах (незалежно від їх типів та форм власності) на користь:
  • збройної агресії проти України,
  • тимчасової окупації частини території,
  • уникнення покарання держави-агресора за збройну агресію проти України
караються виправними роботами до 2 років або арештом до 6 місяців, або позбавленням волі до 3 років (з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років).

4. Матеріальна допомога окупантам та спільна господарська діяльність

Заборонено:
  • передавати матеріальні ресурси незаконним збройним або воєнізованим формуванням з ТОТ або держави-агресора,
  • займатись господарською діяльністю у взаємодії з країною-агресором, незаконними органами влади або окупаційною адміністрацією на ТОТ.
Покарання (якщо провину доведуть у суді): штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нині це до 170 тис. грн) або до 5 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років та з конфіскацією майна.

5. Посада в окупаційній адміністрації, проведення псевдовиборів та “референдумів”

Якщо ж громадянин України добровільно погоджується співпрацювати з окупантами на серйознішому рівні, наприклад погоджується на:
  • посаду в окупантів, пов’язану з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями,
  • добровільне обрання до таких органів,
  • участь в організації та проведенні незаконних виборів або “референдумів” на ТОТ,
або публічно закликає до проведення незаконних виборів або “референдуму” на ТОТ,
за таке каратимуть ув’язненням до 10 років (з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років) та з конфіскацією майна або без.

6. Організація мітингів, демонстрацій та інших політичних та інформаційних заходів

Заборонено організовувати, проводити та брати активну участь у політичних заходах (з’їздах, зборах, мітингах, походах, демонстраціях, конференціях, круглих столах тощо) та інформаційній діяльності (створенні, збиранні, одержанні, зберіганні, використанні та поширенні відповідної інформації) у співпраці з агресором або його окупаційною адміністрацією на підтримку:
  • країни-агресора,
  • окупаційної адміністрації,
  • збройних формувань,
  • уникнення відповідальності за збройну агресію проти України (без ознак державної зради).
За таке можуть покарати (якщо провину доведуть у суді) позбавленням волі до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років та з конфіскацією майна або без.

7. Праця у силових структурах окупанта

Порушником закону стає той громадянин України, хто добровільно працюватиме або діятиме у:
  • незаконних судових або правоохоронних органах на ТОТ,
  • незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях на тимчасово окупованій території або держави-агресора або допомагатиме їм воювати проти ЗСУ або інших законних формувань України.
Якщо провину таких зловмисників визнають, їх каратимуть тюремним терміном до 15 років (з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років, з конфіскацією майна чи без).
При цьому, якщо дії або рішення колаборанта, зазначені у частинах 5-7 цієї статті, призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, та його вину доведуть у суді, йому загрожуватиме ув’язнення до 15 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 15 років та з конфіскацією майна або без неї. Або й довічний тюремний термін.
Президент також підписав закон, який забороняє російську пропаганду, виправдовування військової агресії Росії проти України та прославляння загарбників.Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь