Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

У День пам'яті та примирення

Дата: 08.05.2023 14:46
Кількість переглядів: 154

Фото без описуСьогодні, в День памяті та примирення, Україна вшановуватиме память кожного, хто боровся з нацизмом, та всіх жертв Другої світової війни.

Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939-1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни.

Із 9 тисяч жителів населених пунктів Благовіщенської міської територіальної громади, які воювали на фронтах, не повернулися до рідних домівок 4288 осіб. Свідками тих жахливих подій є 19 братських могил в населених пунктах нашої громади, у яких захоронено 334 солдати, офіцери, партизани; 7 одиноких могил на кладовищі №2 та 18 могил на так званому єврейському кладовищі м. Благовіщенське, де покояться тіла партизанів, військовополонених. Одна з цих братських могил береже вічний сон 369 осіб, з яких 67 - діти. Сім братських могил знаходяться біля Благовіщенського НВК №1, в них захоронено 33 солдати.

Керівники територіальної громади, громадськість вшанували пам’ять усіх загиблих у Другій світовій війні, тих, хто відстоював незалежність, свободу і волю України,  хвилиною мовчання та покладанням квітів до обеліска Слави, памятного знака Борцям за волю України, могил партизанів та єврейського населення, які були розстріляні у Благовіщенському.

  Нині Україна, як і в роки Другої світової війни, знову змушена відстоювати свою державність. Щодня тисячі наших співвітчизників, як колись їхні діди та прадіди, вдалині від рідних домівок стримують натиск агресора. І саме тому наше покоління повинно усвідомлювати дорогу ціну, сплачену українським народом за волю. Вклонімося памяті ветеранів Другої світової та помолімося за упокій тих Героїв, які вибороли для нас майбутнє! Їх подвиг – безцінний.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь