Обережно: ГРИП ПТИЦІ!
Обережно: ГРИП ПТИЦІ!
Відповідно до оперативної інформації, яка надходить від територіальних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, У селі Надеждиному Харківської області серед курей 2 січня зареєстрували випадок пташиного грипу.
Про це 7 січня повідомила пресслужба обласної Держпродспоживслужби.
Хворобу знайшли в особистих курей жителя села. Надеждине оголосили епізоотичним осередком по грипу птиці.
Що таке курячий (пташиний) грип?
Пташиний грип: як вберегтися від хвороби та чи загрожує вона людям
Пташиний грип — це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.
У птиці спостерігається відмова від корму і води, підвищення температури тіла, пригнічення, порушення координації рухів, парези, паралічі, риніт, кон’юнктивіт.
За даними Держпродспоживслужби, на грип може захворіти птиця будь-якого віку та смертність при захворюванні досягає 80-100%. Лікування від хвороби не розроблено, на неї також можуть хворіти люди.
Як поширюється пташиний грип серед птахів?
Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.
Клінічні ознаки:
- Загальні для всіх видів птахів:відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
- У курей:ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
- У водоплавних птахів:нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
Чи є ризик заразитися пташиним грипом при вживанні в їжу пташиного м’яса?
Немає зареєстрованих випадків, коли правильно приготоване пташине м’ясо чи яйця могли бути джерелом захворювання на пташиний грип.
Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 № 547 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 р. за № 1277/20015, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які будуть забезпечувати попередження виникнення захворювання птиці;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
- виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;
- повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про невластиву їм поведінку;
- до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.
Для запобігання занесення пташиного грипу в домогосподарства необхідно:
- проводити регулярний клінічний огляд птиці;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати птахів для проведення клінічного огляду;
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які запобігатимуть виникненню захворювання;
- купувати птахів у місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці) і не допускати сторонніх людей до пташників;
- утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);
- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.
Благовіщенський відділ Голованівської районної державної лікарні ветеринарної медицини