Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

Що варто знати про нітрати в ранніх овочах

Дата: 19.03.2025 14:06
Кількість переглядів: 23

Фото без описуНітрати, як правило, є у всій городиніце норма. У невеликій кількості вони нешкідливі, однак коли їх забагато, вони перетворюються у нітрити, які і несуть серйозну загрозу нашому організму.

Для кожного овоча є певна норма нітратів, яку він може містити. До прикладу, редиска – до 1200 мг/кг, капуста – 800 мг/кг, огірки – 200 мг/кг. Перевищена кількість нітратів викликає харчові отруєння, а для здоров’я дітей, людей похилого віку та тих, хто має шлунково-кишкові захворюваннявзагалі може мати летальні наслідки.

На кожному ринку є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, де спеціалісти щодня перед тим, як пустити продукцію на прилавки, проводять лабораторні дослідження. Вони перевіряють продукцію кожного виробника. Зокрема, досліджують на наявність нітратів. І лише після того, як лабораторія дасть висновок, що продукція є безпечною, дирекція ринку може допустити товар на прилавки. Цього року Коломийська державна лабораторія ветсанекспертизи провела близько 65 тисяч експертиз і не допустили до реалізації близько 516 кг. ранніх овочів.

 

Як купити безпечні продукти?

Найчастіше перевищення кількості нітратів виявляють у ранній редисці, капусті та кабачках. Однак, якщо продавці ринків та магазинів бояться перевірок, то продавців, які торгують ранніми овочами просто з тротуарів, не контролює ніхто. Тож даючи виторг їм, для себе ви у рази збільшуєте ризики отруїтись. І нехай вас не вводить в оману, що це дідусь чи бабуся.

Заради власної безпеки, каже фахівець, слід купувати ранню городину в офіційних місцях продажу і обов’язково вимагайте у продавця експертний висновок про те, що його рання городина якісна і не має перевищення вмісту шкідливих речовин. Якщо ж торговець відмовляється надати такий висновок, звертайтесь до керівництва ринку. Після цього недобросовісного продавця чекатиме позапланова перевірка від Держпродспоживслужби.

Як зменшити вміст нітратів у ранній городині?

Та навіть якщо усі документи свідчать, що вам пропонують натуральні овочі, обирати і готувати таку городину слід за певними правилами.

Коли вибираєте ранні овочі, перш за все, звертайте увагу на колір. Він має бути не надто темним, але, водночас і не надто яскравимнеприродним. Якщо колір перенасичений, отже в таких овочах є надлишок нітратів.

І не забувайте про звичайну холодну воду:

«Нітрати бояться чистої холодної води. Тому перед приготуванням, овочі слід ретельно промити у холодні проточній воді. А потім щонайменше на 15 хвилин замочіть їх у холодній воді. Можна воду злегка підсолити. Для кращого результату, ранні овочі варто замочити хоча б двічі.

Екперти також радять інші лайфхаки:

Не беріть надто великі плоди. Що більший плід, то більше в ньому хімії. Найкраще купувати овочі середнього розміру.

Запам’ятайте в яких частинах овочів найбільше накопичується нітратів:

– у стеблах петрушки, селери, кропу нітратів удвічі більше, ніж у листі, тому їх слід видалити;

– у капусті найбільше нітратів у верхніх листках, качані та прожилках листя;

– в огірках верхній шар має шкідливих речовин більше, ніж внутрішній, отож обов’язково слід знімати шкірку й зрізати частину біля хвостика і верхівку, в редиски, столового бурякаверхівку і хвостик.

Найдієвіший спосіб нейтралізації нітратівкулінарна обробка. Варіть овочі на маленькому вогні, щоб вони повністю були занурені у воду, але не соліть. Як тільки овочі будуть готові, відразу злийте відвар. У такий спосіб удасться знизити рівень нітратів на 40-80%.

Не купуйте ранні овочі про запас. Їх не можна довго зберігати в холодильнику.

Як обирати ранню городину:

  • ОГІРКИ – експерти уже розвіяли міф про те, що у маленьких і пухирчастих огірках менше нітратів, насправді нітрати можуть бути і у маленьких пухирчастих і у великих гладких огірках. Однак найбільше нітратів у пухких та м’яких огірках, а також в овочах, які мають плями.

  • МОРКВА – не варто їсти великі плоди світлого кольору із яскраво вираженою білою серцевиною. Позеленіла верхівка моркви та дуже довге бадилля також свідчать про наявність нітратів.

 

  • ПОМІДОРИ – якщо у помідорів товста шкірка, то вони напевне вирощені із застосуванням нітратів. Якщо м’якоть світліша за шкіру і має багато прожилок, то це теж тривожний дзвіночок.

 

  • КАПУСТА –  не варто брати капусту великих розмірів, а також ту, яка має неприродно темний колір верхнього листя, чорні плями і вм’ятини.

 

  • РЕДИСКА – обирайте тверді гладкі овочі, без чорних крапок.

 

  • КАРТОПЛЯ – найчастіше  нітрати ховаються у пухкій та м’якій ранній картоплі.

 

  • ЗЕЛЕНЬ – у салатах та зелені нітрати криються у надто темному, або навпаки – у яскраво салатовому забарвленні листя, а також у неприродно довгих стеблах та тендітному листі із коричневими кінчиками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь