Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

ПАМ’ЯТАЄМО ГЕРОЯ

Дата: 10.08.2021 22:05
Кількість переглядів: 556

Фото без описуБОЙКО Юрій Миколайович

07.01.1971-10.08.2014

Народився і виріс в Благовіщенському. Після закінчення Пермського вищого військового командно-тилового училища внутрішніх військ Юрій Миколайович розпочав свою військову службу з посади командира взводу. До останнього місця служби обіймав посади командира роти, заступника начальника штабу і заступника командира частини.

Начальник відділу підготовки військ управління бойової та спеціальної підготовки головного управління Національної гвардії України.

У червні 2014 р. полковник Бойко був призначений куратором новоствореного резервного батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас», за традицією підрозділу він отримав особистий позивний — «Немо».

Вирушивши в район АТО разом із «Донбасом», Юрій Миколайович понад місяць брав активну участь у бойових діях зі звільнення від терористів населених пунктів Донеччини.

10 серпня він знову пішов у бій разом із резервістами, які проводили розвідку боєм на підступах до сумнозвісного Іловайська.

У взаємодії з підрозділами БПСМОП «Азов», «Шахтарськ» і Збройних сил України того дня «донбасівцям» вдалося ввірватись у місто, знищивши понад 30 бойовиків, проте через загрозу оточення їм довелося повертатися на вихідні позиції.

Як згодом повідомив командир батальйону, група з 15 бійців, у складі якої перебував Немо, рухаючись попереду колони, виявила на мосту, через який пролягав шлях з Іловайська, ознаки мінування — підозрілі дроти.

Гвардійцям вдалося запобігти підриву мосту, але вони потрапили під обстріл із великокаліберних снайперських гвинтівок і кулеметів.

Під час бою диверсанти були відкинуті, але полковник Бойко і двоє резервістів полягли, ціною свого життя забезпечивши просування батальйону та врятувавши десятки товаришів.

13 серпня 2014 року рідні й близькі, земляки з Кіровоградщини й бойові побратими проводжали Юрія Миколайовича в останню путь.

Без чоловіка й батька залишилися дружина та донька.

Указом Президента України Юрій Бойко нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно)

Нехай Батьківщина не забуде своїх героїв, що своє життя віддали за неї.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь