Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

Разом ми вистоїмо

Дата: 05.05.2023 10:45
Кількість переглядів: 96

Фото без описуПовномасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України стала причиною однієї з найстрімкіших криз вимушеного переміщення населення та гуманітарних криз в сучасній історії не лише нашої держави, а і Європи в цілому. Після початку військового наступу 24 лютого 2022 року, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, 6,98 мільйона людей стали внутрішньо переміщеними особами в Україні, водночас 17,7 млн. осіб терміново потребують гуманітарної допомоги та захисту. Внутрішньо переміщені особи  з’явилися в багатьох громадах нашої держави. Очікувано, що велика частина з них залишиться там назавжди.

Інтеграція ВПО за новим місцем проживання гарантована чинним законодавством України. Зокрема, у статті 2 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» чітко зазначено, що Україна вживає всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, щодо запобігання виникненню передумов вимушеного внутрішнього переміщення осіб, захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

Станом на 04.05.2023 року в Благовіщенській міській територіальній громаді перебуває 2177 внутрішньо переміщених осіб, у тому числі дітей від 0 до 18 років – 745,  працездатного населення – 1090 осіб, осіб пенсійного віку – 276.

За всіма віковими категоріями серед вимушено переміщених осіб переважає жіноче населення  - 1260 осіб, чоловіків – 850, осіб, які мають інвалідність – 67.

Притік переселенців у громади по всій країні створив додатковий тиск на місцеві бюджети та соціальну інфраструктуру. Це створює проблеми, які ВПО та громади, що їх приймають, повинні долати разом.

Багато людей після вимушеного переселення розгублюються та не знають, як їм вижити. Роботу та житло втрачено, немає звичайних заробітків та засобів існування. Найлегший шлях – покладатись на сторонню допомогу. І вона надходить. Держава та благодійні фонди весь час від початку великої війни всіляко підтримують переселенців, приділяючи особливу увагу особам вразливих категорій.

Серія досліджень із інтеграції переселенців, нещодавно розпочата Міжнародною організацією з міграції (МОМ), свідчить, що проблеми з житлом та працевлаштуванням залишаються найбільшими бар’єрами на шляху інтеграції ВПО. Лише трохи більше половини тих, хто працював до моменту переселення, змогли знайти роботу на новому місці.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь