Благовіщенська міська територіальна громада

Голованівського району Кіровоградської області

Свято аграріїв

Дата: 17.11.2023 10:08
Кількість переглядів: 103

Фото без описуЩороку у третю неділю листопада аграрії України відзначають своє професійне свято - День працівників сільського господарства. Агропромисловий сектор нашої держави - це потужна галузь вітчизняної економіки. Агроформування різних форм власності є постачальниками продовольчої рослинницької та тваринницької продукції на внутрішній ринок країни і на зовнішні світові ринки.

До повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну частка агропромислового комплексу у державному валовому внутрішньому продукті складала 11%. В аграрному секторі економіки задіяні майже 20% працівників. Внесок до надходжень від експорту різних видів сільськогосподарської продукції становив майже 40% валютної виручки. Наша держава  одна з найбільших експортерів на світовому аграрному ринку. Україна обіймає п’яте місце по пшениці, четверте по кукурудзі та третє по ріпаку. Україна займає лідерські позиції на світовому ринку соняшникової олії – 32.1% у світовому виробництві та 56.1% в експорті. Потужний і стабільний аграрний сектор економіки України дуже важливий для забезпечення продовольчої безпеки у всьому світі.

Від 24 лютого 2022 року аграрний бізнес громади успішно працює в умовах воєнного стану. Незважаючи на всі труднощі, які пов’язані з обвалом ринків зернових, олійних культур, молока та м’яса, зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива, засоби захисту рослин, насіння, електроенергію, агроформування громади зуміли залучити власні кошти, кредитні ресурси банків та на високому агротехнічному рівні провели весняну посівну кампанію.

По колу звітуючих господарств під урожай цього року було посіяно 8500 га кукурудзи на зерно, 13600 га соняшнику, 654 га цукрових буряків, 405 га ячменю ярого, 492 га гороху, 86 га сої, 70 га гречки,111га проса та на 913 га сорго. Завдяки відносно теплій зимі добре перезимували озимі культури, а це – 5840 га пшениці, 1175 га ячменю та 1742 га ріпаку. Незважаючи на складні погодні умови, було проведено комплекс польових робіт по догляду за посівами. На зимово-стійловий період утримання худоби заготовлено необхідну кількість кормів для галузі тваринництва у СТОВ «Зоря», СТОВ «АФ Нива» та у ТОВ «Ятрань».

Жнива в агроформуваннях громади розпочалися наприкінці червня зі збирання ячменю озимого, який видав на круг у середньому по 49,8 ц/га, а у СТОВ «Родина» отримали по 59,9 ц/га, СТОВ агрофірми «Нива» по 57,9 ц/га, СФГ «Кондор»- 49,6 ц/га та у СТОВ «Зоря» по 42,2 ц/га. Урожайність ріпаку озимого в середньому склала по 30,9 ц  з кожного гектара. У СТОВ «Родина»,  ТОВ «Зоря» та СФГ «Кондор» відповідно зібрали по 37,0 ц/га, 31, 4ц/га та по 30,5 ц ріпаку з кожного гектара. Насіння ріпаку є затребуваним на аграрному ринку, має стабільну закупівельну ціну і дає можливість аграріям отримати перші реальні надходження грошей для виплати заробітної плати, придбання пального та інших виплат, пов’язаних з подальшою роботою агроформувань. Збирання врожаю пшениці озимої, як основної продовольчої культури, в господарствах громади розпочали 11липня. У середньому намолотили по 52,7 центнерів зерна з кожного гектара.  Найкращих результатів досягли хлібороби СТОВ «Зоря» - по 67,4 ц/га, СТОВ «Родина» - 57,7 ц/га та СФГ «Кондор» - 54,9 ц/га. Жнива пізніх культур розпочали з обмолоту соняшнику наприкінці першої декади вересня. У середньому зібрали майже по 27 ц/га, а в господарствах СТОВ «Родина», СФГ «Кондор», СТОВ «Зоря», де були посіяні нові високопродуктивні гібриди цієї олійної культури, відповідно отримали по 46 ц/га, 29,8 ц/га та 27,3 ц/га.

Господарства громади в жовтні завершили збирання кукурудзи на зерно. На формування вражаю качанистої  негативно вплинула серпнева посуха, за місяць випало лише 14,3 мм опадів (лише 25% від місячної норми), а температура повітря в окремі дні піднімалася до +36°С (17 днів температура повітря була більше +32°С). Урожайність цієї культури низька у порівнянні з минулими роками і становить від 45 ц на півдні і до 75 ц з гектара в агроформуваннях на півночі громади.

Аграрії громади виростили добрий, як для цьогорічних погодних умов, урожай цукрових буряків на 654 гектарах (на 244 га посіяно більше проти минулого року). На сьогодні вже викопали 495 га цукрових буряків, що становить 75,7% від загальної площі посіву. За попередніми оперативними даними залікова урожайність солодких коренів становить від 300 до 350 центнерів з гектара  при цукристості 19%.

Агроформування громади всіх форм власності своєчасно засіяли озимі культури під урожай майбутнього року, а це 7250 га пшениці, 1800 га ячменю та 2300 га ріпаку.

Сьогодні в громаді нараховується 2940 голів великої рогатої худоби в т. ч. 1590 корів, 2820 свиней, 850 овець та 38000 голів птиці. Гарні показників у галузі тваринництва за 10 місяців цього року у СТОВ «Зоря». Працівники ферми надоїли 3604,2 т молока (+87,2 т до минулого року), виробили 173,8 т м’яса яловичини, 69 т свинини та 31,7 т  м’яса баранини. У СТОВ «АФ Нива» надоїли 1113,3 т молока, (+53,3 т до минулого року), виробили 38,72 т м’яса яловичини та 18,6 т свинини.

За десять місяців 2023 року аграрний сектор економіки  сплатив до міського бюджету 16,078 мільйонів гривень єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників  (+7,734 млн. грн. до аналогічного періоду минулого року). Агропідприємства громади різних форм власності на постійній основі надають потужну фінансову та матеріальну допомогу Збройним силам України. Аграрії забезпечують продуктами харчування (крупа пшенична, ячмінна крупа, пшоно, горох колотий, рис,  макаронні вироби, олія, борошно, цукор) внутрішньо переміщених осіб, що постійно проживають на нашій території.

За високими показниками в аграрному секторі економіки громади стоїть повсякденна, нелегка та кропітка праця хліборобів, операторів машинного доїння, доглядачів худоби та свиней, зооветспеціалістів, механізаторів, водіїв, керівників, фермерів та головних технологів поля. Благовіщенська громада завжди славиться своїми хліборобськими досягненнями. День працівників сільського господарства є професійним святом більшості жителів нашого краю, які своєю працею  звеличують міць нашої України. З професійним святом Вас шановні наші аграрії.

 

Інформацію підготував Микола Зубрейчук,  головний спеціаліст сектору економічного та агропромислового розвитку управління фінансів Благовіщенської міської ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь